Over Tamar

cropped-mg_5538.jpgIk ben Tamar. Socioloog, journalist, eindredacteur en interviewer. Feminist, queer, transliefje en alle dagen dromerig. En sinds kort ook potsie, oftewel bezitter van de diagnose POTS: een syndroom dat het mij moeilijk maakt om de zwaartekracht te verslaan.

Ik pas in veel hokjes, maar niet in het hokje ‘normaal’.

En eigenlijk alles wat ik schrijf, gaat daarover. Over buitenbeentjes die er niet bij willen horen, maar die willen dat de wereld bij hén hoort. Over vreemde eenden die eigenlijk zwanen zijn. Over transgender personen, biseksuelen, lesbo’s, homo’s, gehandicapte mensen, chronisch zieke mensen, mensen met adhd of andere bijzondere hersenen.

Ik schrijf persoonlijke essays en verhalende achtergrondstukken.

Zo beschreef ik voor Volkskrant hoe het is om een lief te hebben die trans is, en tegen welke culturele beelden je dan moet vechten. Voor Zij aan Zij interviewde ik vrouwen die niet langer alcohol wilden drinken. Ik schreef hoe het is om constant uit te leggen dat adhd, jawel, écht bestaat. Over lesbo’s die niet 100% lesbisch zijn, bi’s die niet gezien worden, mannen die vroeger lesbisch waren en nog veel meer.

Maar ik werk ook in opdracht.

Als tekstschrijver, eindredacteur en interviewer. Voor Transgender Netwerk Nederland schreef ik bijvoorbeeld een factsheet over transgenderzorg, en voor LHBTI-netwerk Mokum Roze versloeg ik hun netwerkbijeenkomst. Samen met Walter Hoogerbeets twitterde ik voor GroenLinks over de Women’s March. En Noks Nauta, bedrijfsarts en trainer, vertrouwde me de teksten van haar website toe.

Wie weet werk ik binnenkort wel voor jou!

En schrijf ik bijvoorbeeld die mailing, dat verslag of die factsheet waar jouw organisatie om zit te springen. Poets ik als eindredacteur die saaie tekst op die nog op de plank ligt, net zolang tot ie glimt. Of help ik je met dat onderzoek onder transpersonen of seksueel diverse mensen. Ik help je om gevoelige vragen zo te formuleren, dat ze niet gevoelig meer zijn. Of ik stel ze gewoon lekker zelf, als je mij het interview laat doen!

Werk je voor een ideële organisatie die het opneemt voor buitenbeentjes? Dan ben ik de woordenkunstenaar die je zoekt. Schroom niet en mail me, dan spreken we iets af waar we allebei blij van worden.