Bikkel!

Afgelopen weekend kwam het nieuws: ik word Bikkel bij de Bart de Graaff Foundation. Een jaar lang gaat deze stichting mij, samen met mentorbedrijf Bol.com, helpen om Ziek, de podcast te professionaliseren. Met de opluchting kwamen meteen nieuwe zenuwen. Want ben ik eigenlijk wel een bikkel?

Voorrondes

De Bart de Graaff Foundation is opgericht als eerbetoon en ter nagedachtenis aan haar naamgever Bart de Graaff. Elk jaar ondersteunt de BGF een groep jonge mensen met een levensbepalende lichamelijke beperking of chronische ziekte bij het opzetten van een onderneming. Deze ondernemers noemen ze “Bikkels”. En ik ben er dit jaar dus ook zo één.

De afgelopen maanden deed ik mee aan de voorrondes. Ik beantwoordde allerhande vragen over mij, mijn idee en mijn motivatie, schreef een mini-ondernemingsplan en presenteerde een pitch voor de vertegenwoordigers van de zeventien mentorbedrijven. Dat ging niet zonder slag of stoot: vooral voor de pitch was ik belachelijk zenuwachtig en heb ik nachten slecht geslapen. Gelukkig ben ik ondertussen weer helemaal bijgekomen en kan ik nu genieten van het goede nieuws: dat ik dóór ben!

Jarenlang voelde ik me een aansteller omdat ik net zo gezond dacht te zijn als andere mensen, maar nooit kon wat zij konden.

Sterk?

Met de opluchting kwamen ook gelijk weer nieuwe zenuwen. Want ben ik eigenlijk wel een bikkel? Ondanks dat meerdere mensen me via facebook en twitter te kennen gaven dat zij mij inderdaad een echte bikkel vonden, voelt het voor mij niet altijd zo. Jarenlang heb ik me namelijk vooral een aansteller en een watje gevoeld omdat ik dacht dat ik net zo gezond was als andere mensen, maar toch nooit kon wat zij konden. Nu ik weet hoe het zit is die strenge innerlijke stem voor een groot deel verdwenen, maar kennelijk toch niet helemaal. In situaties waarin ik word aangesproken op mijn kracht en er dingen van me worden verwacht, steekt die oude twijfel weer de kop op. En denk ik meteen: oh jee, dan moet ik zeker allemaal dingen doen die ik niet kan en dan val ik door de mand als aansteller en dan moet ik de hele tijd over mijn grens gaan.

Maar, zo legde vrouwlief mij uit, daar gáát het helemaal niet over. Het gaat erom dat ik een Bikkel ben omdat ik een idee had voor een podcast en het aandurfde om daar gewoon mee te gaan beginnen. En omdat ik het aandurf om er iets professioneels van te gaan maken en omdat ik uit mijn comfort zone durf te stappen.

Organisaties zoals de Bart de Graaff Foundation zien deze onrechtvaardigheid en proberen er wat aan te doen.

Óf zielig, óf inspirerend

Ik denk dat mijn issue met het woord ‘Bikkel’ daarnaast ook te maken heeft met het hele sterkheids-verhaal dat zo vaak over gehandicapte en chronisch zieke mensen wordt verteld. Want zoals bij zoveel minderheden voeren twee verhalen over ons de boventoon in de media: we zijn ófwel zielig en hulpeloos, ófwel inspirerend en sterk.

Nou geloof ik dat ik het tweede wel prefereer boven het eerste. Maar het issue dat ik ermee heb is dat wij vaak stoer en sterk zijn omdat we dat móeten zijn. Niet alleen omdat onze ziekte of beperking ons pijn, vermoeidheid of ander lichaamsongemak bezorgt, maar ook door slecht georganiseerde zorg, vooroordelen over onze capaciteiten en de ontoegankelijkheid van de samenleving. Het is dus niet omdat wij superhumans zijn, maar uit bittere noodzaak. En ik zou dus liever hebben dat we allemaal wat minder stoer zouden hoeven zijn en meer gewoon mens mogen zijn.

Gelukkig zijn het juist organisaties zoals de Bart de Graaff Foundation die deze onrechtvaardigheid zien en er wat aan proberen te doen. Door ziekte of handicap bots je tegen allerlei vooroordelen op, raak je gemakkelijk je netwerk kwijt, ben je vaak minder mobiel en voldoe je niet aan de gangbare normen van een ‘gewone’ werknemer of ondernemer. De Bart de Graaff Foundation erkent niet alleen hoe stoer je moet zijn om al deze obstakels te overkomen, maar helpt vooral om ze uit de weg te ruimen.

Meer luisteraars

Mentorbedrijf Bol.com gaat mij het komende jaar financieel ondersteunen. Ik krijg een startkapitaal waarmee ik onder andere betere apparatuur kan aanschaffen, montagehulp kan inroepen en een cursus kan volgen over het maken van een podcast. Allemaal zaken die gaan helpen om Ziek. nog beter te maken, en aantrekkelijker voor nog meer luisteraars. Daarnaast krijg ik coaching, training en begeleiding van zowel Bol.com als van de Bart de Graaff Foundation zelf. Ik ben beide partijen ontzettend dankbaar voor hun geloof in dit project.

Als je ziek of gehandicapt bent, voldoe je niet aan de gangbare normen van een ‘gewone’ werknemer of ondernemer

Op 19 december is de eerste Bikkel-bijeenkomst. Vanaf dan zal het voor mij allemaal wat concreter gaan worden. Hoeveel jullie de komende tijd al gaan merken van het Bikkel-proces vind ik dus nog moeilijk te zeggen. In elk geval ga ik gewoon door met het opnemen, monteren en online zetten van afleveringen!

Help je mij?

Wil jij mij helpen om van Ziek. een professionele podcast te maken? Heb je bijvoorbeeld tips om aan adverteerders aan te trekken, subsidie aan te vragen of crowdfunding op te zetten? Wil je misschien wel zélf graag adverteren in Ziek? Maak je zelf een professionele podcast en wil je mij op gang helpen door eens een uurtje met me te brainstormen met een kop koffie? Of heb jij een podcast, blog, vlog of ander mediakanaal met een groot bereik en wil je mij daarvoor een keertje interviewen? Schroom niet en neem contact met me op. Ik kan alle hulp goed gebruiken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s